LvE Amsterdam

logoachtergrondtransparant alleen VayaV.

Het project

Het project ‘Leuk voor Elkaar Amsterdam is begin oktober 2019 van start gegaan. In Buitenveldert is eind januari de eerste groep bijeen geweest Bij OBA Linnaeusstraat op 12 maart. De bijeenkomsten zijn wekelijks.

In verband met het Coronavirus zijn de bijeenkomsten opgeschort en verloopt de communicatie via digitale kanalen en telefoon.

Leuk voor Elkaar ouderen Amsterdam is erop gericht om eenzame oudere (vitale) mensen een nieuw middel aan te reiken om iets aan hun situatie te verbeteren: samen spelen met gebruik van nieuwe sociale media en technieken die je vrienden- en kennissenkring vergroten en versterken. De virtuele (spel) omgeving van VayaV is daar een zeer geschikt instrument voor

Het project geeft aandacht aan het stimuleren van bewustwording. Bewustwording over ouderdom als zelfstandige levensfase, nadenken over de invulling hiervan, en bewustwording van het eigen generatieperspectief.

Goed ouder worden, hoe doe je dat? Het gesprek daarover niet altijd gemakkelijk te voeren.

In de LVE-projecten van VayaV blijkt dit bewustwordingsproces gestimuleerd te worden doordat de bereikte ouderen aangesproken worden iets uit te proberen (nieuwe media) waarvan ze meenden dat niet te kunnen, dat niet te willen en dat het buiten hun bereik zou liggen:

  1. Het zelfbeeld wordt verbeterd: ik kan het wel, samen met anderen en ik kan iets betekenen voor de ander op dit gebied.

  2. Belangrijke onderwerpen komen ter tafel op een ‘veilige’ manier, namelijk via de inzet van nieuwe media: persoonlijke veiligheid, eenzaamheid, toenemende lichamelijke klachten, creatief bezig zijn, behoefte aan spel en plezier, contact houden met elkaar zonder mobiliteitsproblemen, vastleggen en delen van herinneringen en zelfs ‘intimiteit’.

Deze onderwerpen zijn ook makkelijker te bespreken omdat het vaak gaat over het toekomstige nut voor andere (meer kwetsbare) ouderen in Alphen. De deelnemers worden aangesproken als gewaardeerde ervaringsdeskundigen die bijdragen aan het project nu en straks.

De nieuwe sociale media zijn ontstaan en groot geworden juist vanwege deze opbrengst: samen plezier hebben, wederzijds nut en steun, op een makkelijke wijze die weinig eist van je fysieke en mentale mogelijkheden. Daarom is het onacceptabel dat grote groepen mensen, vooral kwetsbare (oudere) mensen, verstoken blijven van deze media door onwetendheid en veronderstelde ‘onkunde’. Terwijl ze die goed zouden kunnen gebruiken gezien hun situatie en behoeften.

Subsidie

Het project wordt financieel ondersteund door het Fonds Sluyterman van Loon en het RCOAK.

sluyterman_logo.gif
rcoak-logo.jpg
OIDW oranje.png
oba-logo.png