logoachtergrondtransparant alleen VayaV.

In Limburg zijn met financiering van de provincie Limburg als experiment in drie gemeenten projecten opgezet. Het zwaartepunt lag in de gemeente Kerkrade. 

Projectresultaten

Groepen en deelnemers

In Kerkrade, Horst aan de Maas en Leudal zijn groepen opgezet. In de 12 groepen (waarvan 8 in Kerkrade) hebben ruim 150 deelnemers hun sociale netwerk verruimd met behulp van digitale hulpmiddelen. In de meeste gevallen ging het om het gebruik van Facebook, Skype, etc om contacten te leggen en te onderhouden. Bij 5 groepen heeft men ook regelmatig de virtuele wereld betreden. 

Overdracht

VayaV ondersteunt de groepen tot dat het reguliere welzijnswerk de activiteiten geheel heeft overgenomen. Voor deelnemers blijft VayaV een virtuele wereld en een helpdesk beschikbaar stellen.  

Reacties van deelnemers

Uit de reacties van de deelnemers is op te maken dat er letterlijk een geheel nieuwe wereld is opengegaan en dat dit zeker heeft bijgedragen tot de vergroting van het sociale netwerk.

De deelnemers kunnen dit zelf het beste verwoorden. Hierbij een greep uit de reacties:

 

"Ik kan nu met andere mensen contact hebben en overleggen via internet. Thuis gebruik ik het tablet heel veel om met de kinderen te corresponderen en via Facebook te reageren. Tot nu toe heeft het mij veel gebracht."

 

"Toen we laatst in de virtuele wereld samen naar het strand gingen om te zwemmen had ik echt sjans met iemand. Hij bleek ook over de 80 te zijn. Maar zo zien we er daar echt niet uit."

 

"Binnen mijn kennissenkring kan ik nu  corresponderen via de tablet. Nu kan ik ook fijn afspraken maken, zonder de tablet is dat moeilijker. Kijk, “ook al ben je 81, je wilt graag iets bij leren”.

"Eerst ken je niemand en dan ben je in de virtuele wereld samen aan het dansen en bowlen. Dit had ik echt niet verwacht."

"Nadat mijn echtgenoot overleden was zat ik alleen en sprak niemand. Nu heb ik zoveel vrienden uit de groep en kan ik ook nog eens van thuis uit met anderen berichtjes delen. Je hebt ook het gevoel “Ik hoor er bij”.

"Nu kan ik berichten en informatie uitwisselen met anderen wanneer ik thuis ben. Als je alleen thuis bent is het fijn om via het tablet met anderen te kunnen praten. Ik vind het heel leuk om te doen. Het is een gezellige groep."

 

"Toen ik na een zware operatie in het verpleegtehuis lag kreeg ik veel reacties en berichten op Facebook, dat was geweldig! Ik ben dan ook heel blij dat ik mij heb opgegeven en had dit allemaal nooit verwacht."

"Op dit moment stuur ik berichten naar de kinderen, familie en vrienden. Hoofdzakelijk doe ik dit via Facebook en Messenger. Voor de rest durf ik nog niet zoveel. Het is wel positief wat het mij tot nu toe gebracht heeft."